Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Határon túl képes leírás - Tűzoltó.tlap.hu
részletek »

Határon túl - Tűzoltó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tuzolto.tlap.hu » Határon túl
Keresés
Találatok száma - 5 db
Dercen

Dercen

A Derceni Egyházi Önkéntes Tűzoltó Alakulat 2005. december 25.-én alakult meg azzal a céllal, hogy a bajbajutott embereket segítse, értékeiket megmentse. Az Alakulat létrehozásának gondolata először az 1998, valamint 2000 évi árvizekkor megfogalmazódott a Gyülekezet vezetőségében, mert már akkor is nagy aggodalommal néztük embertársaink szenvedését és veszteségét. Mezővári, Sárosoroszi, Csetfalva, Bótrágy, Visk és Tekeháza községekben meg is próbáltunk segíteni embertársainkon, de akkor még nem nyílt rá lehetőség, hogy valamilyen mentési eszközökkel is rendelkezzünk.

Doroszló

Doroszló

903-ban alakult 44 taggal a tűzoltó testület. Máig törtetlen aktivitású. Sok fiatal taggal rendelkezik, akik már sok versenyen bizonyították rátermettségüket. 1953-ban készült el a tűzoltó otthon 25 méter magas toronnyal, azóta ez a falu egyik meghatározó épülete. Évente megrendezésre kerül a tűzoltóbál, ami a legjobbak közé tartozik a báli szezonban.

Somorja

Somorja

A történelmi Magyarország területén az 1860-as években gróf Széchényi Ödön indított lelkes mozgalmat a tűzrendészet érdekében. Somorján 1865-ben 208 épület égett le. Ez a két tényező is sürgette a város elöljáróságát a tűzoltó őrs megalakítására. A Tűzoltó - egyesületek Országos Szövetsége (1870) után, megalakult a SOMORJAI ÖNKÉNTES TŰZOLTÓ ŐRS (1873). A testület (őrs) megalakulását támogatta dr. TOMÁNY Ferenc, a város polgármestere, SIDÓ István ügyész és VOIT Gyula, a Pozsonyi Önkéntes Tűzoltó Testület gyakorló mestere. Az őrs szakmai felkészítésével VOIT Gyulát bízták meg. Az alapszabályzat 18 paragrafusát megküldték a belügyminisztériumnak jóváhagyás céljából. A Somorjai Önkéntes Tűzoltó Őrs-öt a belügyminisztérium 53,605 szám alatt jegyezte be.

Székelykeresztúr

Székelykeresztúr

Városunkban 1871 óta működött tűzoltóság kisebb-nagyobb megszakításokkal, Önkéntes Tűzoltó Egylet néven. A Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület az 1935/2005.11.11 Törvényszéki végzés alapján alakult, kilenc önkéntes tűzoltó alapítótag által. Ekkor, minden eszköz nélkül kezdtük a vállalt feladat teljesítését. Jelenleg csapatunk 19 tagot számol, ezek között van: hivatásos tűzoltó, gépkocsivezető, asztalos, pedagógus, autószerelő, villanyszerelő, üzemmérnök, ipari alpinista, stb. Az egyesület céljai közé tartoznak a tűzoltás, mentés, elsősegélynyújtás, tűzmegelözés mellett közbelépés természeti katasztrófák esetén (árvíz, földrengés, stb.) a város lakosságának felvilágosítása a tűzvédelemre, egy diák tűzoltó csapat alapítása, diákok nevelése a tűzvédelemre, tűzcsapok, tűzoltófelszerelések ellenőrzése, gyerekek felvilágosítása a tűzvédelemre és nem utolsó sorban egy modern székhely kialakítása.

Szentegyháza

Szentegyháza

A székelyföldön használt építkezési módszerek, a korabeli tűzoltási módozatok és a kezdetleges tűzoltási technika mellett a tűzoltásnál fellépő szervezetlenség, a tűzoltásban részt vevők gyakorlatlansága, a tűzoltással kapcsolatos szakismeret hiánya mind jelentősen befolyásolta a keletkező tűzkárok mértékét. A tűzeseteknél szerzett tapasztalatok következtében az 1800-as évek második felében ország szinten megjelent az akarat szervezett tűzmegelőzésre és védelemre, megszervezni a tűzoltóságokat. A nemes cél érdekében nemzetünk nagyjai is felemelték szavukat: Jókai Mór 1862-ben lelkes újságcikkben buzdította olvasóit, hogy gróf Széchenyi Ödön példáját követve hazánk legkisebb falujában is hozzanak létre tűzoltó társulatot.

Tuti menü